Saturday, December 23, 2006

Hycklarnas afton

Julafton. Stillhetens och godhetens högtid i syfte att manifestera överphösens påstådda födelsedag. Att dagen råkade sammanfalla med den gamla hedniska högtiden midvinterståndet är naturligtvis bara en händelse. Nej, julafton är inget annat än en dag för hyckleri. Lyckligtvis har den religiösa andan fått ge vika för en mer konsumistisk och privatsfärsortienterad dylik. Inte nog med att detta är ett mer ärligt och mindre skamfyllt sätt att tillbringa den 24:e december. Det är också ett väldigt mycket mer konstruktivt sätt att bidra till världsförbättringen.

Konsumtion är motorn i tillväxtsamhället. Ett samhälle som de senaste 30 åren har halverat spädbarnsdödligheten och analfabetismen i utvecklingsländerna. Följaktligen är det minst goda ur ett medmänskligt perspektiv att asketiskt genomlida denna kyrkans dag.

Jag håller inte med rasisterna på vänsterkanten som inte anser att invånarna i utvecklingsländerna skall få chansen att erhålla en lika god materiell standard som vi i västvärlden. Det är inget problem att alla indier vill ha en bil och sannolikt kommer att få möjlighet att införskaffa en de närmsta 12-20 åren. Problemet är att bilar idag inte håller tillräckligt goda miljöegenskaper. Det kommer att se helt annorlunda ut om bara ett par år. En parkerad bil 1975 var mer skadlig för miljön än en körande bil 2002. Underskatta inte teknikens landvinningar och använd inte beräkningar på gammal teknik för att beröva invånarna i fattiga länder den utveckling de eftersträvar och behöver.

Fanatiska kristna, socialister och Naomi Klein-kloner kan predika sina rasistiska och konservativa psalmer för någon annan. Själv tänker jag förbättra världen och köpa mig ett vitt Bose Acoustimass til jul. 650 världsförbättrande watt som kommer att fylla upp hela lyan med Mozarts fantastiska Alleluia från Exsultate Jubilate.

God Jul på er!

No comments: