Sunday, December 31, 2006

Blå Blend blues och eutanasi

Rökare är sjukare än ickerökare och belastar därmed välfärdsstaten men sin vidriga ovana. Inte nog man att man skall se och lukta på skiten - man skall betala det också. De förpestar omgivningen och arbetsgivarna och samhället får ta smällen. Slutligen skall de ju in på längre behandlingar inom sjukvården och då skall vi andra hala upp plånboken igen.

Rökpauser och extra sjukdagar gör att en rökare kostar sin arbetsgivare 30 000 kronor mer per år än kollegan som inte röker, enligt statliga Apoteket AB. Apoteket har räknat ut att rökningen leder till 4,7 miljoner extra sjukdagar per år. I mina hemtrakter Västra Götaland handlade det 2004 om 809 000 extra sjukdagar på grund av rökning. Uträkningen baseras på undersökningar som visar att en rökare i genomsnitt har åtta sjukdagar extra per år jämfört med den som aldrig har rökt.

Arbetarna igen
De sociala skillnaderna i rökvanor tycks bestå. Andelen dagligrökare bland män 16-84 år har minskat ca 20 procentenheter sedan 1980. Skillnaden mellan arbetare och tjänstemän på mellannivå eller högre var 11 procentenheter år 1999. Manliga arbetare var då nästan dubbelt så ofta dagligrökare som manliga tjänstemän på mellannivå eller högre.

Minskningen av andelen dagligrökare är betydligt mindre bland kvinnor där den varierar mellan 7 och 11 procentenheter i de tre grupperna. Skillnaden mellan kvinnliga arbetare och tjänstemän på mellannivå eller högre var 9 procentenheter 1999. Kvinnliga arbetare var dagligrökare en och en halv gånger så ofta som kvinnliga tjänstemän på mellannivå eller högre.

Och så är det förbjudet med eutanasi!

No comments: