Wednesday, January 3, 2007

Lajv is life

Ett av vår samtids stora sjukdomssyptom är den ständigt ökande verklighetsflykten. Ungar spelar online-spel nära nog dygnets alla timmar. Asiatiska tonåringar lever i sin cosplay-värld och anglosaxisk medelklass springer i skogarna med koger på ryggen.

Jag har ett flertal gånger varit inne på västvärldens brister så jag ämnar inte vidare förkovra mig i detta inlägg. Jag avser istället fokusera på de svenska ungdomar vilka väljer att spendera varje ledig stund i vadmalsbyxor och ringbrynja.

Som den flitige läsaren kanske noterat fascineras jag av övervikt och det är företrädelsevis ungdom med denna kroppskonstitution som ägnar sig åt lajv. En enkel analys ger vid handen att överviktiga personer tidigt hamnar i ett utanförskap och lämnas att välja mindre konventionella fritidssyselsättningar för att finna sina likar. Under tall och gran med lösskägg och heltäckande tunikor suddas kroppens skavanker ut. Man försöker leva i en tid där fetma ansågs vara en bedrift och ett tecken på välstånd, vilket inte alls gäller i dagens västvärld. Man klär ut sig till valfri karaktär och kan då undvika att vara sig själv för en helg. Ett inte helt irrationellt beslut av överviktig ungdom. Man kan dock inte låta bli att fråga sig om det inte hade varit bättre att klippa sig och skaffa sig ett jobb. Ett par joggingrundor i veckan, slut med chips och läsk framför Tolkien-trilogin och en dusch då och då hade sannolikt gjort underverk.

Nu är som sagt lajv, cosplay m.m. enbart ett symptom och inte sjukdomen. Att komma till rätta med lajvandet och återanpassa dessa individer i samhället är enbart ett plåster på en kropp med 90 procentiga brännskador.
Lajv är dock en så fascinerande företeelse att jag sannolikt återkommer till ämnet. Slutligen kan man dock konstatera att Opus har rätt - åtminstone för en missanpassad del av samhället. Lite ironiskt dock att för alla oss som läst latin vet att opus står för något som sällan utövas av lajvare. I alla fall inte något välfärdsgenerarande dylikt.

2 comments:

Anonymous said...

Lajv är ett fantastiskt sätt att träffa vänner under avslappnade former. Att vi skulle vara överviktiga är helt taget ur luften. Ja det finns ett pas orcher med lite väl mastigt BMI men det är verkligen inte som utmärker vår klan. Jag tycker inte att du skall tycka till om något som du vet så lite om. Välkommen ut i skogarna utanför Värmdö den 12 april så skall vi visa dig. Vi ses alltid vid första bensinmacken (från city räknat) klockan 09:00. Då kan du få följa med ut så ändrar du nog uppfattning. Till skillnad från dig så är vi ett välkomnande och förlåtande gäng.

Anonymous said...

Vilket jävla skitsnack. Vi är ute i skog och mark där vi springer, smyger och inmundigar våra sparsmakade mål. Det är knappast vi som för fettostatistiken uppåt. Det sitter förmodligen några lattelapande losers på Mosebacke som borde ge sig ut på fälten för att jaga Orcher.