Tuesday, January 16, 2007

Emil i Asamara

Är det inte förbluffande vad det har skrivits mycket om den blonde ynglingen Calle Jonsson som står åtalad för mordförsök på Rhodos. Den blonde Calle är enligt alla svenska medier oskyldig och utsatt för ett rättsövergrepp i nivå med Dreyfus. Framförallt Aftonbladet har tagit på sig Emile Zolas rock i beskyddandet av Calle. Men rocken sitter verkligen illa på den populistiska tabloidkroppen och stinker av damm och malkulor.

Ostridigt är att Calle Jonsson varit i bråk med offret. En DNA-analys bekräftade också att offrets blod fanns på Calle Jonssons tröja. Han blev också utpekad av offret och ett vittne. Efter sex månader i grekiskt häkte släpptes han mot borgen och fick åka hem till Sverige i vänta på rättegång.

Annika Östberg är en dömd polismördare som också fått svenskarna på fall. Den nu 51-åriga Annika var 1981 med sin dåvarande pojkvän när denne sköt ihjäl en restaurangägare och en polisman. Pojkvännen hängde sig i häktet och Östberg fick fängelse i "25 år till livstid" för medhjälp till mord. Svensk media försöker med jämna mellanrum få hem henne till Sverige så att hon kan få komma ut på gatorna igen. Är verkligen fängelse för ett polismord lika med justitiemord?
Är det kanske så att opinionen i Sverige väljer att fria de rågblonda helsvenskarna med namn ur Astrid Lindgrens klassiker. Är det lättare att tänka sig att Calle och Annika är oskyldiga än exempelvis bry sig om den invandrade svensk som nyligen blev bortförd i Marocko. Varför skrivs det inte lika mycket om Dawit Isaac, den svenske journalisten som sitter fängslad i Eritrea.

Det kan väl inte ha med hudfärgen att göra?

3 comments:

Anonymous said...

Om du bodde i Sverige i stället för i England, och därför kunde följa hela mediebevakningen kring allt, i stället för det som finns på nätet skulle du inte behöva ha fel hela tiden. Annika Östberg är sällan i medierna i Sverige. Isaak varje dag i Expressen, en del i Upsala Nya Tidning, ofta i Sveriges Radio och annan media. Ha på fötterna. Ge dig inte in i mediedebatter i Sverige om du inte kan läsa svenska tidningar annat än på nätet, och då talar jag inte bara om dagstidningar.

Anonymous said...

Bra skrivet Olav. Efter att ha jobbat som jounalist själv kan jag bara hålla med, det är på tok för mycket rasism i journalistkåren. Vad sedan sitter en bonnläpp på höskullen och skriver om har man ju ingen aninig om.

Anonymous said...

Jag tycker verkligen att detta är ett problem i svensk media. De verkar gilla lintottar bäst på svenska tidningar.